Værd at vide om brug af en boligadvokat ved et boligkøb

10 July 2021 Lotte Hindsberg

editorial

Mange tøver ved at bruge penge på en boligadvokat, fordi de ofte er overvældet over hvor mange penge de allerede har brugt eller lånt eller vil ende med at låne når de skal købe en ny bolig. Men det er en forkert måde at tænke på. En boligadvokat kan ikke alene råde og vejlede dig, så risikoen ved købet bliver mindre.

Du kan i værste tilfælde ende med at skylde mange penge, hvis du har købt den forkerte bolig. F.eks. hvis der er lokalplaner du ikke var klar over som påvirker din boligs værdi negativt eller fordi du ikke har lavet forbehold for fejl, som ikke er blevet nævnt eller først opdaget senere. Du kan også med fordel bruge din boligadvokat, som er en jurist med speciale i boligkøb og salg, når der skal forhandles med banken om et boliglån og når du skal forhandle den endelige pris med sælger.

Gør brug af din boligadvokat fra start til slut

Allerede når du går og overvejer at købe en ny bolig, kan du med fordel hyre en boligadvokat. Tag ham under armen når du skal ud og kigge på en relevant bolig. Husk han arbejder for dig og har udelukkende dine interesser for øje. Han vil ikke gå rundt og drømme om indretning eller hvordan det vil være at bo i boligen, men hvad du skal have at vide for at kunne træffe et valg. 

Når du skal i banken eller bankerne, kan du også med fordel tage din advokat med. Mange mennesker har så stor en respekt for deres bank, at de glemmer at det er en forretning og dermed arbejder på almindelige markedsvilkår.

Det betyder, at når banken kommer med et lånetilbud, så skal det ses som et udspil og derfor er det altid til forhandling og den forhandling skal du lade din boligadvokat gøre, med mindre du er vant til at forhandle. Husk din bankrådgiver er en erfaren forhandler og vant til dagligt at forhandle. Han er også modsat din boligadvokat, ansat af banken og derfor ansat til at sikre at banken for den bedst mulige handel. Ikke dig, men banken.

Selvom din bankrådgiver kun får forhandlet små ændringer og det med første øjekast kan virke som ubetydeligt, kan de fordele som din advokat får forhandlet sig frem til på dine vegne over en 30 årig periode blive til flere hundrede tusinde kr. Og så er det jo ikke småpenge der snakkes om. Det er et nyt køkken eller badeværelse.

Lad din boligadvokat forhandle med sælger

Et andet sted hvor du med fordel kan overlade forhandlingerne til din boligadvokat er når du har fundet den bolig du gerne vil købe. Her kan man altid prøve at forhandle med sælger eller ejendomsmægleren for at se om man kan få boligen billigere eller måske kan få løsøre med. Det kan også være at du kan overtage boligen før tid, så du kan nå at sætte den i stand inden du flytter ind.

Hvis du selv har lyst til at forhandle med sælger og ikke tage din advokat med er det en god ide at lave et forbehold i købeaftalen. Et forbehold der sikre at aftalen først er gyldig, når din boligadvokat har læst aftalen igennem og godkendt den.

Fordelen ved at benytte sig af en boligadvokat når der skal forhandles er at din advokat er en erfaren forhandler og han samtidig ved, hvilke områder der typisk vil give et nedslag i prisen.

Lokalplaner og kommunen

Et andet område som er godt at vide besked med og som også kan bruges når der skal forhandles med sælger, er kommunens lokalplaner. Det er planer der kan påvirke din beslutning om du vil købe en bolig i lige netop det omåde. Det kan være positive som negative planer. Det er informationer du i princippet selv kan finde, hvis du er villig til at sætte tid af, alternativt kan du med fordel gøre brug af din boligadvokat, som har erfaring i netop at opsøge kommunen og finde ud af hvad de har af planer.

Det kan være planer om at lægge en motorvej, som der måske er planer om at den skal ligge lige netop der hvor din baghave ligger. Det kan i praksis betyde, at du ikke kan sælge din bolig eller du kun kan sælge den med et tab.

Omvendt kan det også betyde at der bliver bygget en ny skole tæt på hvor i bor eller et indkøbscenter, som gør indkøb nemmere på den lange bane.

Derfor er det også en god ide at hyre en lokal boligadvokat som kender området. Han vil vide hvad der er af planer fra kommunens side. Han har et godt kendskab til de lokale ejendomsmæglere og har med stor sandsynlighed forhandlet med dem før og ved hvilke styrker og svagheder de har. Han kender også de lokale bankafdelinger og kan anbefale en eller flere, i med fordel kan besøge og få et lånetilbud fra. Uanset er det altid en god ide at besøge flere banker og få flere tilbud. Efterfølgende kan du vurdere tilbudene og finde det bedste. Du kan også bruge tilbudene til evt. at forhandle dig til et endnu lån.

Den vigtige tinglysning

Når der er forhandlet færdigt mellem køber og sælger og der foreligger en købsaftale skal der laves et skøde. Skødet skal tinglyses. Det er det tinglyste skøde der er dit bevis på at boligen er din juridisk. Din boligadvokat kan sikre dig at skødet hurtigt og nemt kan komme forbi Tinglysningsretten og ikke blive sendt retur.

Det er især vigtigt hvis din sælger har gæld, for hans kreditorer kan indtil skødet er tinglyst tage pant i boligen. Det gælder også hvis du har overtaget nøglerne til boligen og forlængst er flyttet ind. I dag foregår en tinglysning digitalt og både sælger og køber underskriver ved hjælp af NemID. Danmark var det første land i verden der startede med at tinglyse digitalt.

Der skal betales et beløb til Tinglysningsretten og beløbet skal betales af køber. Køber betaler et fast gebyr og en promille af salgsprisen til Tinglysningsretten. Derudover skal din boligadvokat selvfølgelig også have sit honorar. 

More articles