Værd at vide om brug af en boligadvokat

10 July 2021 Lotte Hindsberg
image

editorial

Mange der går med planer om at købe en ny bolig tøver med at kontakte en boligadvokat fordi det koster penge og oveni at købe en ny bolig kan de virke uoverskuelig, men det giver god mening at hyre en boligadvokat. Ikke alene vil du spare tid, der er også stor sandsynlighed for at du kan spare penge, endda mange penge.

Det betyder at din bolig advokat vil tjene sit eget honorar ind mange gange, i løbet af den tid det tager at finde og købe en bolig. Herunder kommer flere gode årsager til, hvorfor det er en god ide at hyre en boligadvokat, når man skal købe en ny bolig. 

Send din boligadvokat hen til banken

Mange har en al for stor respekt for banken og glemmer at det er en forretning på lige fod med alle andre virksomheder. Det betyder rent lavpraktisk, at når du skal forhandle et boliglån og sidder foran en bankrådgiver, så er hans tilbud altid og med det menes der altid til forhandling. Bankrådgiveren er ansat at sikre at banken og dermed ikke dig får det bedste ud af at give dig et boliglån.

En boligadvokat er derimod ansat af dig til at sikre at du får den bedste handel. Når du skal finde det bedste lån er det en god ide at gå i flere banker, mindst tre. Ved at besøge flere banker får du et overblik over hvad det koster at låne og du kan sammenligne de forskellige lån og finde det bedste tilbud.

Det kan virke underligt at sende ens boligadvokat, især hvis man kigger på hans resultater. Men selv de allermindste resultater har på sigt et stor forskel på sigt over en 30 årig periode. En så stor forskel at du måske kan få et nyt køkken allerede når du flytter ind, frem for at vente i flere år.

Send din boligadvokat op til kommunen

Når du har fundet en bolig du er interesseret i er det på tid til at finde ud af hvilke planer kommunen har i området. Skal der anlægges en ny motorvej i baghaven, anlægges en ny skole eller indkøbscenter. Alt noget der ikke alene har indflydelse på om du har lyst til at købe boligen, men også om du senere kan sælge boligen, uden at skulle sælge den med et stort økonomisk salg. Husk sælger ikke har pligt til at fortælle om disse planer.

Det er oplysninger du selv kan finde hvis du har tid og lyst til at besøge kommunen og se igennem deres planer. Du kan også vælge at få din boligadvokat til at undersøge det. Du vil som udgangspunkt spare tid og dermed penge, ved at sende din advokat i stedet. Det er også blandt andet derfor at det er en god ide at hyre en advokat med lokal kendskab.

Når der skal forhandles med sælger og ejendomsmægleren

Næste trin er at når du har fundet den bolig du gerne, vil købe er at du skal forhandle med sælger. Inden du skal forhandle er det en god ide at din boligadvokat ser boligen. Han vil gennemgå boligen for fejl og mangler, en viden der kan bruges, når der skal forhandles om prisen. Din boligadvokat vil også vide, hvilke områder der typisk vil give et nedslag i prisen.

Har du lyst til selv at prøve kræfter med at forhandle med sælger og ejendomsmægler, så husk at få lavet et forbehold i købsaftalen. Et forbehold der sikre, at aftalen først er gyldig, når din boligadvokat har læst aftalen igennem og godkendt den.

Vælger du i stedet at overlade at lade din boligadvokat forhandle om prisen på din nye bolig, så husk at ejendomsmægleren på samme måde som din advokat, er ansat til at skaffe sælger den bedst mulige pris og ved at du sender en professionel forhandler sikre du, at der er balance ved forhandlingsbordet – til din fordel.

Når der er forhandlet

Når der er fundet en bolig og der er forhandlet om pris og der er lavet en købsaftale, er næste skridt at der skal laves et skøde, som skal tinglyses af Tinglysningsretten. Det er som køber dit bevis på at boligen er din og derfor er det vigtigt at tinglysningen sker så hurtig og smertefrit som muligt.

Især hvis sælger har gæld er det vigtigt at få skødet tinglyst så hurtigt som muligt, for indtil købet er tinglyst, kan sælgers kreditorer i princippet tage pant i boligen. Det gælder også selvom du har fået nøglerne og er flyttet ind. Det betyder, at selvom du selv kan lave det nødvendige papirarbejde, er det en god ide at få en boligadvokat til at lave det nødvendige arbejde, så du ikke risikere at retten sender papirene tilbage og dermed forsinker processen. 

I dag foregår en tinglysning digitalt og både du og sælger underskriver digitalt med hjælp af jeres NemID. Danmark er det første land, der er begyndt at underskrive digitalt ved Tinglysningsretten. Som køber er det dig der skal betale Tinglysningsretten. Du skal betale et fast gebyr, plus en promille af købssummen. Det er en udgift der ikke er til forhandling.

Hyr en lokal boligadvokat når du skal købe bolig

Med mindre at du kun skal bruge en boligadvokat til at læse købsaftalen igennem og lave det praktiske arbejde med skødet er det en god ide at hyre en lokal boligadvokat med viden og erfaring om lokalområdet. En lokal boligadvokat vil have en stor viden om lokal området. En viden der er til stor gavn for dig.

Det gælder hvilken planer der er for området, han vil kende de ejendomsmæglere, der er i området og han også kende de lokale bankafdelinger. Det betyder at han kan råde og vejlede dig til hvilken banker du med fordel kan ansøge om et boliglån.

Er det et forældrekøb kan din boligadvokat også hjælpe dig med at undersøge om det er lovligt at leje boligen ud, hvilke er vigtigt at vide inden boligen købes, hjælpe med at få lavet en god lejekontakt og han kan hjælpe dine børn med at få søgt boligsikring.

More articles