Fiskeri verden over

26 December 2022 Anders Hansen

editorial

Fiskeri er en af de ældste og mest udbredte former for subsistensaktiviteter. Over hele verden har folk udviklet forskellige metoder til at fange fisk i deres eget område baseret på lokal geografi, kultur og ressourcer. Disse teknikker kan spænde fra enkle håndliner eller net til mere komplekse fælder og kunstige lokkemidler. Klik HER for at finde grej til at fiske med.

I Europa er fiskeri en gammel tradition, som ofte indebærer trawlfiskeri i dybt vand efter kuller, torsk, sild, makrel og andre almindelige arter. Fiskeri kan også foregå med garn eller med krog og line for at fiske efter enkelte arter som f.eks. laks eller ørred.

I Asien og Afrika finder fiskeriet typisk sted i lavvandede kystområder med damme, søer, floder og kanaler. Der anvendes forskellige metoder afhængigt af det lokale miljø. Der anvendes almindeligvis net på lavt vand, mens der kan anvendes håndliner og fælder i dybere områder. Fiskearter som karpe, havkat, tilapia og aborre er almindelige fangster.

fiskeri

I Nord- og Sydamerika fiskes der normalt i oceaner og søer i indlandet med net eller med krog og line. Almindelige havfisk omfatter barracuda, tun, marlin, wahoo og snapper, mens ferskvandsarter som aborre og ørred snarere findes i floder og søer. I visse dele af Mellemamerika og Sydamerika er traditionelle metoder som f.eks. buefiskeri efter karper eller håndlinefiskeri efter piratfisk fortsat populære.

Uanset hvor du befinder dig i verden, kan fiskeri være en vigtig kilde til føde og økonomisk sikkerhed. Det anslås, at over 500 millioner mennesker er afhængige af fisk som deres primære kilde til animalsk protein. Med omhyggelig forvaltning og bæredygtig praksis vil denne værdifulde ressource fortsat være tilgængelig for kommende generationer.

 

Skal man holde igen med at fange fisk?

Nej, fiskeri kan være en vigtig kilde til fødevarer og økonomisk sikkerhed for mange mennesker rundt om i verden. Overfiskeri er imidlertid skadeligt for både fiskebestande og økosystemer, så det er vigtigt, at der indføres bæredygtige metoder for at beskytte denne værdifulde ressource.

Dette omfatter bl.a. at sikre, at der kun fanges det nødvendige antal fisk, at der indføres begrænsninger for størrelsen og typerne af de fisk, der fanges, samt at der anvendes selektive redskaber som f.eks. net med små maskestørrelser eller kroge med mindre madding. På den måde kan vi sikre, at alle har adgang til en sund forsyning af fisk nu og i fremtiden.

More articles